درخواست مشاوره

مقالات و مطلب خواندنی

بخشنامه عدم ثبت نقل و انتقال سهام در شرکت های سهامی.

بخشنامه ۵۹۱۸۲/۹۲ مورخ ۱/۴/۹۲ با موضوع عدم ثبت نقل و انتقل سهام شرکت‌های سهامی اداره کل محترم ثبت اسناد واملاک استان..... موضوع: عدم ثبت نقل وانتقال سهام شرکت‌های سهامی سلام علیکم احتراما با عنایت به اینکه مشاهده می‌گردد برخی از مراجع ثبت شرکت‌ها بدون مستند قانونی نسبت به ثبت صورتجلسات نقل و انتقال سهام در شرکت‌های سهامی اقدام می‌نمایند که این موضوع موجب بروز اختلافات و طرح دعاوی متعددی نزد مراجع قضایی گردیده است. لذا در اجرای حذف فرایند‌های زاید و درجهت ایجاد رویه‌ای واحد، مراجع ثبت شرکت‌ها می‌بایستی بشرح ذیل اقدام نمایند: از آنجا که برطبق ماده ۱۰۶ لایحه اصلاحی قانون تجارت، تکلیفی مبنی بر ثبت نقل و انتقال سهام پیش بینی نشده است و به استناد ماده ۳۹ لایحه اصلاحی قانون تجارت، نقل و انتقال سهام بی‌نام با قبض و اقباض صورت می‌پذیرد و سهام بی‌نام در حکم سند در وجه حامل می‌باشد. لذا نقل وانتقال سهام بی‌نام در اداره ثبت شرکت‌ها مورد آگهی ثبتی ندارد. و همچنین برطبق ماده (۴۰) لایحه اصلاحی قانون تجارت، نقل و انتقال سهام بانام می‌بایستی در دفتر ثبت سهام شرکت صورت پذیرد و انتقال دهنده و انتقال گیرنده می‌بایستی دفتر ثبت سهام را امضاء نمایند. بنابراین تشریفات نقل وانتقال سهام در خود شرکت سهامی صورت می‌پذیرد و از نظر اجرای تعهدات ناشی از نقل وانتقال سهم معتبر خواهد بود. لذا اقدام به ثبت آگهی نقل وانتقال سهام با نام در مراجع ثبت شرکت‌ها توجیه قانونی ندارد. در اجرای تکالیف مقرر در قسمت سوم بند «و» ماده ۴۶ قانون برنامه پنجم توسعه و ماده ۹۹ لایحه اصلاحی قانون تجارت نسبت به تکمیل پایگاه اطلاعات شرکت‌ها و موسسات غیر تجاری در خصوص مشخصات سهامداران مقتضی است صورتجلسات نقل وانتقال سهام همراه با کپی مصدق صفحه اول شناسنامه و کارت ملی به همراه گواهی نقل وانتقال مالیاتی موضوع ماده ۱۴۳ قانون مالیات مستقیم جهت تطبیق و تکمیل بانک اطلاعات جامع سهامداران از متقاضی اخذ گردد. در پایان متذکر می‌شود با توجه به اینکه آخرین اطلاعات نقل وانتقال سهام در دفتر ثبت سهام شرکت موجود می‌باشد لذا در خصوص پاسخ استعلامات لیست آخرین سهامداران از سوی مراجع مختلف، هیات مدیره شرکت مربوطه مسئولیت دارند. مرتضی ادب مدیر کل ثبت شرکت‌ها و موسسات غیر تجاری

ادامه مطلب
نامگذاری شرکت ها.

تعیین نام هرشخصیت حقوقی همراه با ثبت هر شرکت یا موسسه منوط به رعایت کلیه قوانین و دستورات مربوطه و عندالاقتضاء اخذ مجوزهای لازم و ارائه کلیه مدارک ثبت شرکت ممکن خواهد بود جهت اطلاعات بیشتر به ثبت راستین مراجعه نمایید.ش

ادامه مطلب
منافع ثبت طرح صنعتی.

منافع یک طرح ثبت شده طی تشریفات خاص قابل واگذاری می باشد. هنگامی که مالک طرح (دهنده اجازه) به شخص ثالث (گیرنده اجازه) اجازه می دهد از طرح صنعتی خود برای هر منظوری که طرفین در مورد آن به توافق رسیده اند استفاده کند، اجازه بهره برداری به این شخص تفویض می شود. در چنین موارد، قرارداد اجازه بهره برداری عموماً بین دو طرف امضاء می شود و شرائط و حدود موافقت نامه در آن به صراحت قید می شود.

قراردادهای بهره برداری اغلب در خصوص کشورهائی که گیرنده اجازه می تواند در آنها از طرح استفاده کند، مدت قرارداد و نوع کالاهائی که طرح می تواند برای آنها بکار رود محدودیت هائی راشامل می شوند. به منظور تفویض اجازه بهره برداری از طرح درکشورهای خارجی باید قبلاً طرح خود را در کشورهای موردنظر ثبت یا حداقل تقاضانامه ثبت آن را تسلیم کرده باشید.

تفویض اختیار به سایرین برای استفاده از طرح صنعتی شما از طریق قرارداد اجازه بهره برداری کسب و کار شما را قادر خواهد کرد منبع درآمد مضاعف داشته باشد و وسیله ای معمول برای استفاده از حق انحصاری یک شرکت درخصوص طرح های صنعتی آن است.

موافقت نامه های اجازه بهره برداری از طرح های صنعتی اغلب در موافقت نامه های جامع تر بهره برداری گنجانده می شوند که تمام جوانب یک محصول (یعنی نه فقط عناصر بصری آن) را دربر می گیرند.

ادامه مطلب
تماس با ما.

ایران، تهران، سعادت آباد، چهارراه سرو، نبش بوستان ششم، پلاک 1، واحد1 شماره تماس: 26763716-021شماره فکس: 89781522-021موبایل:09108886687

ادامه مطلب
نحوه ثبت شرکت تعاونی.

نحوه ثبت شرکت تعاونی

اقدامات لازم تا قبل از دریافت موافقتنامه اداره تعاون:

۱-اولین گام در جهت تأسیس تعاونی این است که هیأت مؤسس که از متقاضیان واجد شرایط قانونی تشکیل شده است، یک طرح پیشنهادی و اساسنامه‌ای منطبق بر قانون بخش تعاونی تنظیم کرده و از افراد واجد شرایط دعوت به عضویت نماید. پس از آن اقدام به تشکیل اولین مجمع عمومی عادی به‌منظور تصویب اساسنامه‌ی تنظیم شده، و همچنین تعیین هیئت مدیره، بازرس و یا بازرسان و سایر وظایف و سمت‌های موجود در مجمع عمومی نمایند.  اطلاعات لازم در مورد ثبت شرکت های تعاونی شامل مواردی است که قبل از ثبت شرکت تعاونی بدان نیاز دارید.

لازم به ذکر است آشنایی کافی مؤسسین تعاونی با قوانین و مقررات تعاونی‌ها و حتی در صورت لزوم شرکت در دوره‌های آموزشی یک روزه که توسط اداره کل تعاون استان برگزار می‌شود، ضروری است. زمان تشکیل این کلاس‌ها حداکثر یک هفته پس از تاریخ ارائه تقاضای ثبت شرکت تعاونی می‌باشد.

۲-در طرح پیشنهادی که از طرف هیئت مؤسس تنظیم شده است باید موارد زیر حتماً قید شده و پس از آن به اداره کل تعاون عرضه شود.

–       ضرورت تأُسیس تعاونی

–       ارائه دلایل توجیهی مبتنی بر متناسب بودن اهداف تشکیل تعاونی با اهداف و برنامه‌های جمهوری اسلامی ایران

–       قید کردن میزان سرمایه مورد نیاز و سرمایه در گردش مورد نیاز طرح

–       تعداد داوطلبان و مشخصات آن‌ها

–       ذکر میزان سهم لازم التادیه هر یک از اعضا

–       سوابق و مهارت‌های اعضا در رشته فعالیت مورد نظر

–       ذکر نام شعبه صندوق تعاون برای افتتاح حساب‌های تعاونی

–       معرفی نماینده تام الاختیار (بر اساس فرم شماره ۱)

مدارک مورد نیاز برای هیأت مؤسس

الف- تصویر شناسنامه و مدارک تحصیلی

ب‌-گواهی پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت

ج‌- برگ عدم سوء پیشینه

لازم بذکر است درصورتی که گواهی یا حکم کارگزینی توسط کارکنان رسمی و پیمانی دولت ارائه شود، دیگر ارائه مدارک گزینه‌های ۲ و ۳ ضرورتی ندارد.

۳-اداره تعاون از زمان دریافت تقاضای تأسیس شرکت تعاونی، پس از ۵ روز نظر موافق یا مخالف خود را اعلام می‌کند. در صورت موافقت نمونه اساسنامه و فرم‌های مورد نیاز به نماینده شرکت تعاونی داده می‌شود.

پس از دریافت موافقتنامه اداره تعاون، شرکت تعاونی باید اقداماتی را انجام دهد که در بخش بعدی بیان می‌کنیم.

 
 

ادامه مطلب
مالی و حسابداری.

صاحبان سرمايه، اعتبار دهندگان، دولت و ديگر استفاده كنندگان براي تصميم گيري در زمينه سرمايه گذاري و ارزيابي عملكرد مديران به اطلاعات مالي معتبر، مربوط و قابل فهم نياز دارند.

ادامه مطلب
انجام حسابداری اجرایی و عملیاتی پس از به ثبت رسیدن شرکت.


انجام حسابداری اجرایی و عملیاتی پس از به ثبت رسیدن شرکت 

1-صدور اسناد حسابداری عمومی
2-صدور اسناد حسابداری انبار
3-محاسبه و صدور اسناد حسابداری حقوق و دستمزد
4-صدور اسناد حسابداری خزانه(اسناد دریافتنی،اسناد پرداختنی،نقد و بانک و...)
5-صدور اسناد حسابداری واحد بازرگان,LC,ورود موقت و مباحث مالیاتی مربوطه
6-رفع مغایرت های حسابهای مختلف اعم از بانک،اشخاص و سایر حسابها
7-تهیه گزارشات مورد نیاز مدیریت
8-طراحی و ایجاد فرمهای مورد نیاز شرکت
9-ارائه تحلیل های مالی و حسابداری مورد نیاز شرکت جهت انالیز عملکرد مدیریت و مجموعه
10-انجام حسابداری قیمت تمام شده ویا صنعتی
11-تهیه بودجه عملیاتی سالانه و دورهای و تشخیص انحراف از بودجه
12- کنترل نقدینگی شرکت و گردش وجوه نقد و اسناد و غیره
13-کنترل موجودیهای جنسی و گردش انها
14-سایر موارد.

ادامه مطلب
تعریف رتبه بندی شرکت جهت ثبت.

تعریف رتبه بندی شرکت

رتبه بندي يك نوع معيار تشخيص صلاحيت است كه توسط معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردی ریاست جمهوری براي پيمانكاران و شركت ها اتخاذ مي شود.

شركت هاي پيمانكاري با توجه به قراردادها و امكانات و افراد امتيازآور از 1 تا 5 رتبه بندي مي شوند ولي شركت هاي مشاور از 1 تا 3 رتبه بندي اخذ مي كنند.

كار شركت هاي پيمانكاري بيشتر در زمينه اجرايي و اجراي پروژه هاي عمراني و قردادهاي اجرايي در زمينه ساخت و نظارت بر پيمانكار است ولي شركت هاي مشاور در زمينه طراحي و نظارت، و نظارت بر ساخت فعاليت مي كنند و واسطه بين پيمانكار و كارفرما هستند.

ادامه مطلب
رتبه بندی شرکتها.

 

تعریف روان و سلیس رتبه بندی شرکت ها از زبان کارشناسان ثبت 

رتبه بندی در واقع یک نوع مقیاس گذاری برای تضمین کیفیت و کمیت پیمانکاران برتر در ارائه خدمات و دفاع از حقوق بهره‌وران میباشد.

 

برای اجرای هر پروژه باید توان شرکتهای دارنده گواهی صلاحیت، طبق ضوابط آیین نامه ارجاع کار به پیمانکاران، توسط‌ دستگاه‌های اجرایی ذیربط ارزیابی شود. دریافت گواهی صلاحیت، مرحله اول از فرآیند احراز صلاحیت شرکتهای متقاضی حضور درمناقصات دولتی و پروژه‌های بزرگ می‌باشد.

ادامه مطلب
مدارک پلمپ دفاتر.

همه ی شرکتها و موسسات که به ثبت رسیده اند . مشمول قوانین مالیاتی می شوند و باید هر ساله از سازمان امور مالیاتی دفاتر قانونی خود را دریافت کنند. باید در دفاتر قانونی (پلمپ دفاتر) کلیه فعالیت های مالی شرکت به ترتیب تاریخ وقوع آنها درج شود. * تحریر در دفاتر قانونی خوانا ، بدون خط خوردگی و لاک گرفتگی و تراشیدگی باشد. * دفاتر قانونی در انتهای سال مالی زمان تسلیم اظهارنامه مالیاتی باید به صورت پلمپ شده به دارایی تحویل شود. * شرکت هایی که فعالیت ندارند نیز ملزم به دریافت دفاتر قانونی می باشند و باید دفاتر پلمپ شده خود را به صورت خالی به اداره دارایی تحویل دهند . مدارک لازم برای اخذ دفاتر پلمپ : 1. کپی شناسنامه و کارت ملی کلیه اعضای هیئت مدیره 2. کپی روزنامه رسمی تاسیس 3.کپی روزنامه آخرین تغییرات 4.مهر شرکت

ادامه مطلب
افزایش و کاهش سرمایه.

افزایش و کاهش سرمایه شرکت افزایش سرمایه شرکت افزایش سرمایه شرکت عبارت است از افزایش اسمی میزان سرمایه ثبت شده شرکت یا به عبارت دیگر افزایش تعداد سهام منتشره توسط شرکتهای سهامی. شرکت‌ها در مواقعی که احتیاج به نقدینگی برای فعالیت‌های جدید یا توسعه فعالیتهای قبلی دارند از یکی از مزایای حضور در بورس یعنی اقدام به افزایش سرمایه می‌نمایند. تامین مالی از طرق مختلفی چون آورده نقدی، استفاده از اندوخته‌های سنوات گذشته، صرف سهام و یا ترکیبی از موارد مذکور صورت می‌گیرد. اما شاید جالب باشد بدانیم که یک شرکت چگونه میزان سرمایه خود را و طی چه مراحلی افزایش می‌دهد. معمولا پس از پیشنهاد هیئت مدیره و ارائه طرح توجیهی و مشخص نمودن روش و محل سرمایه گذاری و میزان افزایش سرمایه، این افزایش به میزان مشخص به تصویب مجمع عمومی فوق العاده می‌رسد. سپس در اختیار هیئت مدیره قرار گرفته و این هیئت پس از طی مراحلی با جلب رضایت سازمان بورس اوراق بهادار اقدام به ثبت افزایش سرمایه می‌نماید. طی این نوشتار برآنیم که جزئیات دقیق تری برای یک افزایش سرمایه به همراه مستندات قانون تجارت و همچنین ذکر یک مثال ارائه نمائیم. تغییر در سرمایه شرکت تنها در صلاحیت مجمع فوق العاده سهامداران شرکت می‌باشد. لازم به یادآوری است که این مجمع با حضور بیش از نصف سهام دارای حق رای و در نوبت دوم دعوت، با حضور بیش از یک سوم سهام به حد نصاب قانونی می‌رسد وهمچنین تصمیمات مجمع فوق العاده با اکثریت دو سوم آرا در جلسه رسمی معتبر است. (مواد ۸۳ و۸۴ و ۸۵ قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران) کاهش سرمایه شرکت هم چنان که سرمایه ممکن است اضافه شود گاهی اتفاق می‌افتد که تقلیل پیدا می‌کند. کاهش سرمایه شرکت به دو صورت انجام می‌شود: کاهش سرمایه شرکت کاهش اختیاری سرمایه شرکت در مواردی که شرکت به زودی موفق به انجام منظور خود نمی‌شود و بیش از مبلغ مورد احتیاج سرمایه در اختیار دارد، می‌تواند قسمتی از سرمایه خود را کاهش داده و به شرکاء مسترد دارد. طبق ماده ۱۸۹ اصلاحی مجمع عمومی فوق العاده شرکت می‌تواند به پیشنهاد هیئت مدیره در مورد کاهش سرمایه به طور اختیاری اتخاذ تصمیم کند، مشروط بر اینکه در اثر کاهش به تساوی حقوق سهام لطمه‌ای وارد نشود و سرمایه شرکت از حداقل مبلغ مقرر کمتر نشود. یعنی در شرکت‌های سهامی از پنج میلیون ریال و در شرکت‌های سهامی خاص از یک میلیون ریال کمتر نباشد. کاهش سرمایه به یکی از دو طریق ممکن است: کاهش تعداد سهام که در اینصورت بعضی از شرکا قیمت اسمی سهم خود را دریافت و با رضایت از شرکت خارج می‌شوند. کاهش مبلغ اسمی سهام مثلا سهام ده هزار ریالی به پنج هزار ریال تنزل و مازاد آن به صاحبان سهام مسترد می‌شود. باید متوجه بود که خرید سهام شرکت توسط‌‌ همان شرکت ممنوع است زیرا در این صورت سرمایه شرکت تقلیل پیدا می‌کند بدون اینکه کاهش سرمایه آگهی شود. کاهش اجباری سرمایه شرکت اگر تقلیل سرمایه در اثر برداشت نباشد بلکه زیان‌های وارده به قدری باشد که نصف سرمایه شرکت از میان برود، در این صورت قانون هیئت مدیره شرکت را موظف نموده که مجمع عمومی را دعوت نمایند تا نسبت به بقاء یا انحلال شرکت تصمیم بگیرند. البته مجمع عمومی تصمیم به انتشار سهام جدید و یا کاهش سرمایه و یا انحلال شرکت خواهد گرفت. این تصمیم را در هر حال مدیران شرکت مطابق مقررات قانون به اطلاع مرجع ثبت شرکت‌ها خواهند رسانید. هرگاه مجمع عمومی فوق العاده رأی به انحلال شرکت ندهد باید در‌‌ همان جلسه با رعایت مقرراتی که برای ثبت شرکت لازم است سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجود کاهش دهند مشروط بر اینکه از میزان حداقلی که برای شرکت‌های سهامی تعیین شده کمتر نباشد.

ادامه مطلب
نقل و انتقال سهام.

نقل و انتقال سهام شرکت انتقال مصدر باب افتعال از ریشه «نقل» به معنای از جای به جای دیگر رفتن، جابه‎جا شدن و ….آمده است. در فقه با جابه‎جا شدن مالکیت یک مال از کسی به دیگری است. به حق شریک در شرکت سهامی، سهم گفته می‎شود و ورقه‎ای که نشان‎دهنده‎ی این حق است ورقه سهم نامیده می‎شود. سهام جمع سهم است و در حقوق تجارت سندی است که حاکی از مالکیت سهم معین در شرکت سهامی است. شرکت سهامی شرکتی است که حداقل از سه نفر تشکیل و در آن سرمایه به سهام مساوی تقسیم می‎شود و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است. انتقال سهام در شرکتهای سهامی چون در شرکتهای سهامی، سرمایه‎ی شرکت وثیقه‎ی طلبِ طلبکاران است و شخصیت شرکا در آن اهمیت ندارد بنابراین نقل و انتقال سهم در آن آزادانه است یعنی شریک می‎تواند در مواقع لزوم، با انتقال سهمش از شرکت خارج شود. درخصوص مقررات انتقال سهام، بین شرکتهای سهامی عام و خاص تفاوت وجود دارد. محدودیت نقل و انتقال سهام در شرکتهای سهامی عام در شرکتهای سهامی عام صاحب سهم در انتقال سهم آزادی کامل دارد و حتی در اساسنامه شرکت نیز نمی‎توان خلاف آن را مقرر نمود. برابر ماده‎ی41 ل.ق: «در شركتهاي سهامي عام نقل و انتقال سهام نمي‎تواند مشروط به موافقت مديران شركت يا مجامع عمومي صاحبان سهام بشود.» درخصوص ماده فوق باید دانست که این ماده جنبه‎ی امری دارد و شرکا نمی‎توانند برخلاف آن توافق نمایند. محدودیت نقل و انتقال سهام در شرکتهای سهامی خاص در شرکتهای سهامی خاص آزادی انتقال سهم مورد قبول قرار گرفته است اما مجمع عمومی یا مدیران شرکت می‎توانند این آزادی را محدود نمایند و شروطی را برای انتقال سهام قرار دهند. این امر از مفهوم مخالف ماده 41 ل.ق استنباط می‎شود. از سوی دیگر در شرکت سهامی خاص تعداد شرکا کم است و شرکا حق دارند از ورود اشخاص بیگانه به شرکت جلوگیری کنند تا شرکت حالت خانوادگی یا حرفه‌ای خود را حفظ کند. بنابراین اگر در اساسنامه‎ی شرکت سهامی خاص، شرطی مبنی بر منوط کردن انتقال سهام به تصمیم مجمع عمومی یا هیأت‎مدیره وجود نداشته باشد؛ نقل و انتقال سهام کاملاً آزاد است. در مواقعی که یکی از شرکای شرکت سهامی خاص خواهان انتقال سهام خود به شخص دیگر و خروج از شرکت باشد اما شرکت این اجازه را به او ندهد؛ شرکت بایستی سهم شریک خواهان خروج را بازخرید کند و سرمایه خود را به میزان سهم این شریک کاهش دهد. به عبارت دیگر تا میزان مبلغ سهام شریک از میزان سرمایه کم می‎گردد و در اختیار شریک خواهان خروج قرار داده می‎شود و سپس سهام او باطل می‎گردد. شرکت نیز نمی‎تواند چنین سهامی را نگه دارد چراکه این کار به‎منزله خرید سهام توسط خود شرکت است که ممنوع است. البته باید توجه داشته که کاهش سرمایه از طریق بازخرید سهام در زمانی که شرکت اوراق قرضه قابل تعویض با سهام را منتشر نموده است امکان‎پذیر نیست. برابر ماده 65ل.ق: «از تاريخ تصميم مجمع عمومي مذكور در ماده 61 تا انقضاي موعد يا مواعد اوراق قرضه شركت نمي‎تواند …. سرمايه خود را …. از طريق بازخريد سهام كاهش دهد….» چگونگی انتقال سهام نقل و انتقال سهام مستلزم تنظیم سند رسمی نیست اما در مقررات قانونی تشریفاتی برای انتقال سهام بانام قرار داده شده است. درصورتی که این تشریفات در هنگام انتقال سهام رعایت نگردد؛ چنین انتقالی از نظر شرکت و اشخاص ثالث معتبر نیست. باید دانست که خرید و فروش سهام شرکت سهامی در بورس اوراق بهادار توسط کارگزاران بورس انجام می‎شود. هر شخص حقیقی یا حقوقی می‎تواند خریدار سهم شرکت سهامی باشد. انتقال سهام بانام انتقال سهام بانام بايد در دفتر ثبتِ سهام شركت به ثبت برسد و انتقال‎دهنده يا وكيل يا نماينده‎ی قانوني او بايد این انتقال را در دفتر مزبور امضا كند. در موردي كه تمام مبلغ اسمي سهم پرداخت نشده است نشاني كامل انتقال‎گيرنده نيز در دفتر ثبت سهام شركت قيد و به امضاي انتقال‎گيرنده يا وكيل يا نماينده قانوني او رسيده و از نظر اجراي تعهدات ناشي از نقل و انتقال سهم معتبر خواهد بود. بنابراین انتقال‎گیرنده مسئول پرداخت بقیه مبلغ اسمی سهام خواهد بود و انتقال‎دهنده مسئولیتی ندارد. هرگونه تغيير اقامتگاه نيز بايد به همان ترتيب به ثبت رسيده و امضا شود. هر انتقالي كه بدون رعايت شرايط فوق انجام گیرد از نظر شركت و اشخاص ثالث فاقد اعتبار است.(ماده 40 ل.ق) انتقال سهام بی‎نام سهام بي‎نام به‎صورت سند در وجه حامل تنظيم می‎‎شود و مالک این‎گونه سهام شخصی است که آن را در اختیار دارد. نقل و انتقال سهام بی‎نام با قبض و اقباض انجام می‎شود و نیاز به انجام تشریفات به‎خصوصی ندارد. (ماده39 ل.ق) برابر ماده30 ل.ق نقل و انتقال گواهینامه موقت سهم نیز پس از پرداخت تمامی مبلغ اسمی سهم، با قبض و اقباض انجام می‎گیرد. سهام غیرقابل انتقال مديران بايد تعداد سهامي را كه اساسنامه شركت مقرر كرده است دارا باشند. اين تعداد سهام نبايد از تعداد سهامي كه بموجب اساسنامه جهت دادن راي در مجامع عمومي لازم است كمتر باشد. اين سهام براي تضمين خساراتي است كه ممكن است از تقصيرات مديران منفرداً يا مشتركاً بر شركت وارد شود. سهام مذكور بانام است و قابل انتقال نيست و تا زمانیكه مديري مفاصاحساب دوره تصدي خود در شركت را دريافت ننموده است سهام مذكور در صندوق شركت بعنوان وثيقه باقي خواهد ماند. (ماده114 ل.ق) اگر یکی از مدیران بخواهد قبل از تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان دوره مالی، کلیه سهام خود را به دیگری انتقال دهد، می‎بایست از او سلب سِمَت شده باشد. بنابراین در این حالت، مدیر باید از مدیریت استعفا دهد و جانشین او برابر مواد112 و 113 ل.ق از سوی هیأت‎مدیره یا مجمع عمومی عادی انتخاب می‎گردد. انتقال سهام به شرکت برابر ماده198 ل.ق خرید سهام یک شرکت توسط همان شرکت ممنوع است. تفاوتی نمی‎کند که این انتقال مستقیماً توسط شرکت صورت گیرد یا از طریق شخص ثالث و به حساب شرکت. البته باید دانست که خرید سهام شرکت مادر بوسیله شرکتهای وابسته که شخصیت حقوقی مستقلی دارند صحیح است. از سوی دیگر خرید سهام توسط شرکت برای استهلاک سهام بدون اشکال است چراکه در استهلاک سهام سرمایه تغییری نمی‎کند بلکه ارزش سهام مستهلک‎شده از اندوخته‎های اختیاری یا سود قابل تقسیم پرداخت می‎شود. اجاره سهام شرکت درخصوص امکان اجاره دادن سهام شرکت، اکثریت قضات دادگاههای حقوقی2 تهران در تاریخ 16/7/1366 چنین اظهارنظر کردند: نظر به اینکه حق صاحب سهم در شرکت، حق دینی است نه عینی و حقوق دینی قابل واگذاری نیستند. از سوی دیگر شرایط اساسی صحت معامله و ارکان عقد اجاره با توجه به ماده 190 قانون مدنی و نیز بنا به تعریف قانونی اجاره از حیث مشخص بودن موضوع معامله و امکان استیفای منفعت و قدرت بر تسلیم در اجاره سهام، مصداق ندارد علی‎هذا سهم‎الشرکه قابل اجاره دادن نیست. بنابراین با توجه به نظر فوق‎الذکر نمی‎توان اجاره سهام شرکت را صحیح دانست. رهن دادن سهام قانون مدنی در ماده771 درخصوص رهن مقرر می‎دارد: «رهن عقدي است كه به موجب آن مديون مالي را براي وثيقه به داين مي‎دهد. رهن‎دهنده را راهن و طرف ديگر را مرتهن مي‎گويند.» ورقه سهم مال منقولی است که قابل معامله می‎باشد و درصورت به رهن گذاشتن سهام بی‎نام بایستی این سهم به قبض مرتهن داده شود (ماده 772 قانون مدنی) و در رهن سهام بانام می‎بایست مراتب در دفتر سهام شرکت ثبت گردد والا چنین انتقالی از نظر شرکت و اشخاص ثالث بی‎اعتبار خواهد بود. انتقال قهری سهام انتقال قهری عبارت است از انتقال اموال به دیگری بنا به سببی که ناشی از اراده و توافق طرفین نباشد مانند فوت شخص که موجب انتقال قهری اموال متوفی به ورثه می‎گردد. بنابراین ورثه شخص سهامدار پس از فوت او به قائم‎مقامی از متوفی، جزو سهامداران شرکت می‎شوند و دارای همان حقوقی که متوفی در شرکت داشت، مانند حق دادن رأی و حق دریافت سود، می‎باشند.

ادامه مطلب
دانستنی هایی در مورد ثبت ایده.

دانستنی هایی در مورد ثبت ایده نو مالکیت فکری مالکیتی است که ناشی از فکر وذهن فرد خلاق است و به جای مالکیت معنوی از آن استفاده می شود. مثلا یک موزیک ، فیلم یا طرح صنعتی از جنس فکر هستند که که قابل لمس نمی باشند و یک امر غیر محسوس محسوب می شوند که به آن مالکیت فکری گفته می شود.اما محصولاتی مانند صندلی وخانه که ملموس وفیزیکی هستند این ها همگی دارایی های محسوس و قابل لمس به شمار می روند.در بحث کپی رایت یک مؤلف دو گونه حق دارد یک حق اقتصادی و مادی است و حق دیگر آن حقوق اخلاقی مؤلف که همان حق معنوی به شمار می آید که جزئی از مالکیت فکری محسوب می شود.مالکیت فکری در واقع حقی است که از فعالیت فکری وذهنی فرد در عرصه های علمی وصنعتی بوجود می آید و شخص حقیقی دارای مالکیت فکری می تواند محصول فکری خود را در انحصار خود بگیرد یا اینکه اجازه استفاده دیگران از آن فرایند را بدهد. مثلا کسی که کتابی را تدوین می کند می تواند آنطور که خودش می خواهد از آن استفاده کند یا اینکه به همگان اجازه استفاده از آن محصول را در ازای پرداخت حق الامتیاز بدهد . برای ثبت ایده می توانید از مراکز ثبت شرکت نیز کمک بگیرید. مثلا نویسنده یک کتاب مالک فکری کتاب است اما کسی که آن را می خرد مالک شی محسوب می شود و مالک فکری، خالق محتوا ونفس کتاب است. به طور کلی حق مالکیت دو بعد دارد ،یک بعد ایجابی است که در آن مالک حق تصرف را دارد و دیگری بعد سلبی می باشد که مانع دخالت یا تصرف دیگران در ان می شوند. مثلا کسی که صاحب اتومبیلی می باشد می تواند از آن هر طور که بخواهد استفاده کند که ایجابی است یا اینکه حق استفاده از آن را به دیگران ندهد که بعد سلبی می باشد که مالکیت فکری نیز همان طور می باشد. فیلم های ویدئویی، طرح ها وتصاویر ،کتاب ،اختراعات، نام شرکت ها و فرمول های شیمیایی و گونه های گیاهی وعطرها همگی محصولاتی هستند که به نوعی در هر کدام از آنها مالکیت فکری حضور دارند. چگونگی حمایت از یک اثر؟ خالق یک اثر هنری یا یک مخترع حقوقی دارد که می تواند خودش از آن استفاده کند یا از طریق فروش امتیاز یا لیسانس ،از آن بهره بردای کند.لیسانس مثل یک قرارداد اجاره ای است که در آن مالکیت محفوظ است ولی در مدت محدودی بهره برداری از آن به دیگری داده می شود. یک محصول واحد می تواند چندین مالکیت فکری داشته باشد. مثلا یک لپ تاپ می توتند از لحاظ فنی وسخت افزاری یک مالکیت واز لحاظ طرح صنعتی وطراحی آن یک مالکیت فکری دیگر داشته باشد. حق مالکیت در کشورها متفاوت می باشد و قانون آن را اجرا می کند البته قوانین بین المللی وعهدنامه هایی وجود دارند که چند کشور در ان عضو می شوند و از حقوق مالکیت افراد مختلف در خاک یکدیگر حمایت می کنند مثلا پاریس یکی از کشورهایی است که با ایران در عهدنامه ی مالکیت صنعتی عضو هستند وبه حمایت اتباع مخترع در خاک یگدیگر می پردازند. هدف نظام مالکیت فکری چیست؟ هدف از مالکیت مخالفینی دارد چرا که برخی از آنها معتقدند انحصار به وجود می آید و این کار باعث قرار گرفتن اطلاعات وصنعت در اختیار شخص یا شرکت های خاصی می شود تا بقیه نتوانند از ان استفاده کنند وهمچنین این امر موجب گرانی آن محصول نیز می شود. اما موافقین معتقدند که این کار خلاقیت افراد را برمی انگیزد و موجب نوآوری می شود و اگر فرد حمایت قانون را ببیند انگیزه ای در فرد به وجود می آید واین باعث توسعه در علم و فناوری می شود و اگر حمایت نشوند افراد دلسرد می شوند وانگیزه کار از بین می رود همچنین حمایت از مالکیت فکری موجب رقابت سالم در بازار افزایش کیفیت و رشد تکنولوژی خواهد شد.در صورتی که این حمایت وجود نداشته باشد منجر به رواج کالاهای تقلبی در بازار خواهد شد ومشتریان فریب می خورند. چه حقی قابل حمایت است ؟ ایده ای قابل حمایت است که جدید باشد ،کاربرد صنعتی و همچنین دارای خلاقیت و ابتکار باشد و تا زمانی که بیان نشود نمی تواند مورد حمایت قرار گیرد. به طور مثال اگر خلاقیت ذهنی ادیسون در باره چراغ روشنایی در ذهن او می ماند وبیان نمی شد حقوقی هم نداشت. اما وقتی طرحی به اجرا در آید حمایت از آن صورت می گیرد که مدت این حمایت ۲۰سال می باشد. مخترع می تواند به راحتی آن را ثبت کند و بیست سال از آن بهره برداری کند بعد از آن وارد دارایی های عمومی می شودو همه می توانند از آن استفاده کنند. اگر طرحی ثبت شده باشد اما کس دیگری بدون اجازه مالک آن دست به تولید زده باشد فرد ایده پرداز می تواند از طریق قانون از آن شکایت کند و قانون هم در این باره اقدامات لازم را انجام می دهد و مانع تولید آن طرح می شود پس قبل از ارائه طرح خود آن را به ثبت برسانید. برای ثبت اختراع کپی شناسنامه و کارت ملی ضرورت دارد.

ادامه مطلب
راهنمای گام به گام ثبت شرکت.

راهنمای گام به گام ثبت شرکت

برای اینکه بخواهید شرکت ثبت کنید مثل هر چیز دیگری نیاز به این دارید که از فرایند آن اگاه باشید و بعد نسبت به ثبت شرکت اقدام نمایید. در زیر به آموزش ثبت شرکت پرداخته ایم.

گام های ثبت شرکت:

اولین اقدام این است که یک شریک خوب پیدا کنید.

مسوئلیت و وظیفه هر سرمایه گذار در شرکت محدود و به اندازه میزان سرمایه اوست حداقل تعداد سهامداران برای ثبت شرکتی با ۲ نفر و در شرکت های سهامی خاص ۳ نفر است همچنین حق رأی هر کسی به اندلزه میزان سرمایه او در شرکت است پس به فکر یک شریک خوب باشید .

در گام دوم به سراغ سامانه اینترنتی ثبت شرکت بروید و در قسمت پذیرش درخواست ثبت شرکت فرمی را مشاهده خواهید کرد که باید آن را تکمیل کنید کلیه اطلاعات ومشخصات مربوط به خودتان و هر متقاضی دیگر در این فرم باید نوشته شود.

در مرحله بعد باید نام و نوع شخص حقوقی شرکت را انتخاب کنید وسپس در فرم وارد کنید.شما مجاز به انتخاب ۵ نام برای شرکت خود می باشید که از بین آنها نامی که تکراری نباشد یا اینکه مربوط به سازمان یا اداره دولتی نمی باشد انتخاب و به شما یک کد رهگیری داده می شود.

در گام چهارم باید مدت زمان و نوع فعالیت مشخص شود مثلا فعالیت از نوع،آموزشی و پژوهشی یا علمی و مدت زمان هم به صورت محدود یا نامحدود انتخاب می شود همچنین برخی از فعالیت ها نیاز به کسب مجوز می باشد.

در مرحله پنجم بایستی نشانی و محلی را که برای شرکت در نظر گرفته اید وارد کنید و اگر مکانی مشخص وجود نداشته باشد شما می توانید آدرس منزل ،شماره تماس و کد پستی خود را وارد کرده تا مدارک مربوط به ثبت شرکت در منزل تحویل داده شود .

در گام ششم باید میزان مبلغ در نظر گرفته شده برای سرمایه اولیه شرکت در قسمت «سرمایه شخص حقوقی»مشخص شود که در شرکت های محدود از ۱۰۰هزار تومان شروع می شود و با توجه به اعتبار شرکت مبالغ بیشتری را در نظر می گیرند .

در مرحله هفتم باید اسامی تمام شرکای خود را در فرم پیش روی خود وارد کنید مشخصات کامل از جمله اطلاعات شناسنامه ای ،همچنین آدرس پستی و شماره تماس باید ثبت شود اگر تعداد این افراد بیش از ۱۵۰نفر باشد بایستی فرم مخصوصی که در سایت گذاشته شده را دریافت و مشخصات را وارد کنید.

در گام هشتم باید میزان سهام هر یک از شرکاء  مشخص شود که نوع سهام می تواند به صورت نقدی و غیر نقدی ثبت گردد. همچنین نوع سمت آنها نیز در این مرحله مشخص و وارد می شود.

در مرحله نهم با انتخاب تعداد شعبه های در نظر گرفته شده و همچنین مکان آنها ،در فرم مربوطه وارد که این کار را می توان به بعد از مشورت با شرکاء نیز انجام داد بعد از این کار تعیین سال مالی شرکت و تکمیل صورت جلسه ضرورت دارد.

در مرحله دهم تعیین اساس نامه شرکت مدنظر است که در این باره فرم مربوط اساس نامه در اختیار شما قرار می گیرد با تکمیل این فرم و همچنین در صورت تمایل می توانید قوانین خاص شرکت خود را وارد کنید و بعد از اینکه آن را برابر با اصل کردید در سایت ثبت شرکت ها آن را بارگذاری کنید با این کار ۹۰ درصد کار شما به اتمام رسیده است سپس باید منتظر اداره ثبت شرکت ها بمانید تا از شما مدارک را درخواست کنند.

در اقدام آخر شما باید آگهی ثبت شرکت خود را در روزنامه رسمی به چاپ برسانید که این کار بعد ازتأیید تمام مراحل و دریافت شماره ثبت انجام می گیرد اصل این آگهی لازم وضروری است پس در حفظ آن بکوشید .

در آگهی باید نام و نوع شرکت ثبت شود که پس از درج آگهی شما می توانید کار خود رابه طور رسمي آغاز کنید.

ادامه مطلب
به چه کسانی اجازه ثبت داده می شود ؟.

به چه کسانی اجازه ثبت شرکت داده می شود همانطور که می دانید هر کشور ویژگی های خاص خود را دارد و باید طبق همان قوانین در کشور فعالیت کرد. در ایران نیز قوانین خاصی وجود دارد که باید طبق آن دست به هر کاری زد. در ایران برای احداث و ثبت شرکت باید تابع قوانین خاصی بود. به همین منظور اجازه ثبت شرکت در ایران بر اساس شرایطی به افراد داده می شود که در زیر آمده استتمام افراد حقیقی و حقوقی می توانند در ایران به ثبت شرکت اقدام نمایند که البته این افراد می توانند خارجی یا ایرانی باشند. اگر فردی دارای سو پیشینه باشد مانعی برای ثبت شرکت سر راه خود نمی بیند اما این فرد نمی تواند بعد از ثبت شرکت در میان اعضای هیئت مدیره، مدیر عامل و یا بازرس باشد. افراد غیر ایرانی می توانند به راحتی بدون شریک ایرانی در ایران شرکت ثبت کنند و مالکیت صد در صدی این شرکت را بر عهده بگیرند. اگر چند شرکت بخواهند با هم شرکتی مستقل احداث کنند می توانند این کار را بدون وجود اشخاص حقیقی انجام دهند به منظور ایجاد اشتغال سعی شده این روند در ایران بسیار راحت طی شود.

ادامه مطلب
بخشنامه راجع به گواهی مالیاتی نقل و انتقال سهام در شرکت های سهامی.

بخشنامه ۷۶۸۵۰/۹۲ مورخ ۲۹/۴/۹۲ راجع به گواهی مالیاتی نقل و انتقال سهام موضوع تبصره یک ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص سهام بی‌نام و با نام در شرکت‌های سهامی اداره کل محترم ثبت اسناد واملاک استان........... موضوع: گواهی مالیاتی نقل و انتقال سهام موضوع تبصره یک ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص سهام بی‌نام و با نام در شرکت‌های سهامی سلام علیکم احتراما پیرو نامه شماره ۵۹۱۸۲/۹۲ مورخ ۱/۴/۱۳۹۲ در خصوص نحوه اقدامات مقتضی نسبت به نقل و انتقال سهام در شرکت‌های سهامی به استحضار می‌رساند: با عنایت به اطلاق تبصره یک ماده ۱۴۳ قانون مالیات‌های مستقیم و عدم تفکیک و تفاوت گذاری لزوم اخذ گواهی مالیاتی نقل و انتقال سهام، بین سهام بانام و بی‌نام و همچنین مکاتبه سازمان امور مالیاتی بشماره نامه ۴۴۴۶/۲۲۰/د مورخ ۲۵/۲/۱۳۹۲، هر چند، حقوق صاحبان سهام بی‌نام بموجب ماده ۳۹ لایحه اصلاحی قانون تجارت، به صورت قبض و اقباض به دیگری منتقل می‌گردد و هیچ گونه تشریفات دیگری برای اعتبار انتقال آن پیش بینی نشده است و این نوع سهام در وجه حامل محسوب و ملک دارنده آن می‌باشد، لکن به استناد مواد قانونی مذکور، مراجع ثبت شرکت‌ها و موسسات غیرتجاری می‌بایستی در هنگام بررسی صورتجلسات اعم از صورتجلسه نقل وانتقال سهام و یا صورتجلسه مجامع عمومی متضمن لیست جدید صاحبان سهام، نسبت به اخذ گواهی پرداخت مالیاتی نقل و انتقال اقدام نمایند. لذا در اجرای تکالیف مقرر در قسمت سوم بند «و» ماده ۴۶ قانون برنامه پنجم توسعه جهت تکمیل پایگاه اطلاعات شرکت‌ها و موسسات غیر تجاری خواهشمند است در صورت نقل و انتقال سهام اعم از بی‌نام و بانام، گواهی پرداخت مالیاتی موضوع ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم به همراه کپی مصدق کارت ملی و صفحه اول شناسنامه از سهامدار جدید اخذ گردد. 

ادامه مطلب
اقدامات لازم بعد از ثبت شرکت.

اقداماتی که باید بعد از ثبت شرکت انجام داد شرکا بعد از اینکه تصمیم به ثبت شرکت گرفتند می توانند مدارک ثبت شرکت را جمع آوری کرده و نسبت به ثبت آن اقدام نمایند. بعد از اعطای مدارک، و ثبت شرکت، براساس نوع شرکت مدارکی برای افراد ارسال می شود که نشان دهنده ی تایید و ثبت شرکت می باشد. در چنین موقعی باید اقدامات بعدی صورت گیرد که در غیر اینصورت عواقب آن بر عهده ی افراد ذی ربط می باشد.بعد از اینکه شرکت یا موسسه را ثبت نمودید، باید طی یک هفته، دفاتر تجاری را پلمپ نمایید. بعد از این باید حوزه مالیاتی خود را تعیین و اقدام به اخذ کد اقتصادی کنید. اگر از این کار امتناع کنید مسئولیت جرائم اقتصادی بر عهده ی شماست. بعد از این به مدت دو ماه فرصت دارید ( دو ماه از تاریخ ثبت شرکت ) نسبت به پرداخت در در هزار سرمایه شرکت به حوزه مالیاتی خود اقدام نمایید. در صورتی که از این کار نیز امتناع ورزید به میزان دو برابر جریمه خواهید شد. خوب است هنگام ثبت شرکت چه قبل و چه بعد از آن با مشاورین ثبت شرکت مشاوره داشته و از روند امور کاملا آگاه باشید تا دچار ضرر و زیان نشوید.

ادامه مطلب
برای انتخاب نوع شرکت برای ثبت شرکت به چه چیزهایی باید توجه داشت ؟.

 

برای انتخاب نوع شرکت برای ثبت کردن به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هر شخصی با توجه به نوع کاری که می خواهد در شرکت خودش انجام دهد و اهدافی که برای تأسیس شرکت دارد (کوتاه مدت و بلند مدت) می بایست حتما به اصول و قوانین مربوطه اشراف داشته باشد.

 

یک شرکت پس از تأسیس زمانی می تواند انتظار آینده روشنی را داشته باشد که اصول لازم را در اساسنامه و اختیارات خودش رعایت کند. یک شرکت پس از اینکه تأسیس شد در صورت رعایت اصول مربوطه می تواند از معافیت های مالیاتی و عدم پرداخت مالیات قراردادهایش استفاده کند.

 

هدف گذاری در زمان تأسیس شرکت بسیار مهم و حیاتی است، پس لازم است که حتما در زمان تصمیم گیری آینده نگری را به عنوان یک رکن در نظر داشته باشیم.

 

می توان کاری کرد که اوراق ثبتی بعد از مدت کوتاهی ارزشمند و دارای ارزش صعودی شوند. همچنین می توان از شرکت بابت اخذ تسهیلات از ارگانها، سازمان ها و بانک ها نمود. برای انتخاب نوع شرکت مورد نیاز، شما به بررسی شرایط و اهدافتان دارید.

 

شرکت های سهامی خاص و یا مسئولیت محدود دسته های اصلی مورد استفاده در کشورمان است که بیش از 98 درصد شرکت های ثبت شده را تشکیل می دهند.

 

انتخاب کردن این نوع شرکت ها فقط بستگی به نوع کار افراد، اهداف، نوع آینده نگری و تعداد نفرات شرکت دارد. از انواع دیگر شرکت می توان از شرکت تعاونی، سهامی عام، سهامی خاص، شرکت تضامنی، شرکت مختلط، شرکت سرمایه، موسسات و غیره نام برد.

ادامه مطلب
نمونه درخواست ملاحظه دفا‌تر ثبت شرکت‌ها بر اساس ماده ۲۶ نظامنامه اجراء قانون ثبت شرکت‌ها.

نمونه درخواست ملاحظه دفا‌تر ثبت شرکت‌ها بر اساس ماده ۲۶ نظامنامه اجراء قانون ثبت شرکت‌ها ریاست محترم اداره ثبت شرکت‌ها و موسسات غیر تجاری با سلام احتراماً خواهشمند است اجازه فرمایید بر اساس ماده ۲۶ نظامنامه اجرای قانون ثبت شرکت‌ها دفتر شرکت........................................ که تحت شماره.................... به ثبت رسیده را ملاحظه نمایم. نام و نام خانوادگی متقاضی امضاء

ادامه مطلب
کدام درآمدها در ثبت شرکتها مشمول مالیات می شوند.

طبق ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم مجموع درآمد شرکتها و درآمد به دست آمده از فعالیتهای انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلفی در داخل کشور یا خارج از آن کسب می‌شود، بعد از کسر مبلغ زیانهای حاصل شده از منابعی که معاف نیستند و کسر معافیت‌های در نظر گرفته شده ( به جز مواردی که طبق قانون نرخ جداگانه ای برای آنها در نظر گرفته شده) مشمول مالیات 25 درصد خواهند بود.
از موسسات غیر تجاری ایرانی که با هدف تقسیم سود و منافع تأسیس نشده اند نیز در صورتی که دارای فعالیتی انتفاعی باشند، از کل درآمد مشمول مالیات فعالیت انتفاعی آنها مالیاتبا نرخ مذکور دریافت می شود.

ادامه مطلب
وظیفه اشخاص حقوقی در ثبت شرکتها درباره امور مالیاتی چیست.

ارائه اظهارنامه ی مالیاتی موضوع ماده 110
طبق ماده 110: « اشخاص حقوقی مکلف‌اند اظهار نامه ، ترازنامه ، حساب سود و زیان متکی به دفاتر اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکاء و سهامداران و حسب مورد، میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آنها را به اداره مالیاتی که فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع است ارائه و مالیات متعلق را پرداخت نمایند. پس از ارائه اولین فهرست مزبور ارایه فهرست تغییرات در سنوات بعد کافی خواهد بود .
محل ارائه اظهار نامه و پرداخت 
مالیات اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج از ایران که در ایران دارای اقامتگاه یا نمایندگی نمی باشند تهران است .
حکم این ماده در مورد  کارخانه داران و اشخاص حقوقی در دوران معافیت نیز جاری خواهد بود .
تبصره ـ اشخاص حقوقي نسبت به درآمدهايي که طبق ‌مقررات اين قانون نحوة ديگري براي تشخيص آن مقرر شده است ‌مکلف به تسليم اظهارنامة مالياتي جداگانه که در فصل‌هاي مربوط ‌پيش‌بيني شده است نيستند.
  • پلمپ دفاتر قانونی
    کلیه اشخاص حقوقی می‌بایست پیش از شروع سال مالی جدید به انجام پلمپ دفاتر در اداره ثبت شرکتها مبادرت نمایند. به عنوان مثال برای عملکرد سال 1394 مؤدیان وظیفه دارند تا پایان 28/12/93 به پلمپ دفاتر قانونی اقدام نمایند.
  • پرداخت حق تمبر
    شرکتها در هنگام ثبت می‌بایست مالیات دو در هزار حق تمبر خود را پرداخت کنند. همچنین شرکتهایی که سرمایه خود را افزایش می‌دهند می‌بایست در هنگام ثبت صورتجلسه افزایش سرمایه اقدام به ابطال تمبر جهت پرداخت مالیات دو در هزار شرکت نمایند.
  • ارائه لیست حقوق بگیران
    شرکتها موظفند لیست افرادی که از شرکت حقوق دریافت می‌کنند را با مشخص نمودن میزان حقوق دریافتی آن به اداره امور مالیاتی محل شرکت تسلیم کرده و مالیاتی که طبق ماده 85 قانون مالیاتهای مستقیم به آن تعلق گرفته است را پرداخت نمایند.

ادامه مطلب
نمونه تعهدنامه هیئت مدیره بر اینکه سود انباشته به کلیه سهامداران از طریق افزایش سهام پرداختی.

بسمه تعالی نمونه تعهدنامه هیئت مدیره بر اینکه سود انباشته به کلیه سهامداران از طریق افزایش سهام پرداخت گردید اداره محترم ثبت شرکت‌ها باسلام احتراما هیئت مدیره شرکت ……. ………. …………… ثبت شده به شماره …. …………و شناسه ملی......... در صورتجلسه مورخ …. …………… مربوط به افزایش سرمایه تعهد می‌نماید که به همه سهامداران نسبت به سهمشان سود تعلق گرفته و در افزایش سرمایه شرکت نموده‌اند. امضاء هیئت مدیره

ادامه مطلب
نمونه آگهی دعوت تبدیل نوع سهام بانام به بی‌نام در رعایت ماده ۴۷ لایحه اصلاحی قانون تجارت در شرکت سهامی.

بسمه تعالی نمونه آگهی دعوت تبدیل نوع سهام بانام به بی‌نام در رعایت ماده ۴۷ لایحه اصلاحی قانون تجارت باتوجه به تصویب مجمع عمومی فوق العاده مورخ ……………….. در اجرای ماده ۴۷ لایحه اصلاحی قانون تجارت مبنی بر تبدیل کلیه سهام شرکت از بانام به بی‌نام، لذا از کلیه سهامداران شرکت دعوت به عمل می‌آید از تاریخ انتشار این آگهی به مدت ۶۰ روز نسبت به تبدیل سهام خود به مرکز شرکت به آدرس: ……………………………………………………………... …………………………………………………… مراجعه نمایند. بدیهی است که پس از انقضاء مدت مذکور برابر تعداد سهامی که تبدیل نشده است سهام بی‌نام صادر و در مرکز شرکت نگهداری خواهد شد.

ادامه مطلب
نمونه آگهی دعوت تبدیل نوع سهام بانام به بی‌نام در رعایت ماده ۴۷ لایحه اصلاحی قانون تجارت در شرکتهای سهامی.

بسمه تعالی نمونه آگهی دعوت تبدیل نوع سهام بانام به بی‌نام در رعایت ماده ۴۷ لایحه اصلاحی قانون تجارت باتوجه به تصویب مجمع عمومی فوق العاده مورخ ……………….. در اجرای ماده ۴۷ لایحه اصلاحی قانون تجارت مبنی بر تبدیل کلیه سهام شرکت از بانام به بی‌نام، لذا از کلیه سهامداران شرکت دعوت به عمل می‌آید از تاریخ انتشار این آگهی به مدت ۶۰ روز نسبت به تبدیل سهام خود به مرکز شرکت به آدرس: ……………………………………………………………... …………………………………………………… مراجعه نمایند. بدیهی است که پس از انقضاء مدت مذکور برابر تعداد سهامی که تبدیل نشده است سهام بی‌نام صادر و در مرکز شرکت نگهداری خواهد شد. تذکرات: ۱ـ آگهی فوق در یک نوبت در روزنامه کثیرالانتشار مربوطه به شرکت منتشر و مهلتی که کمتر از ۶۰ روز از تاریخ آگهی نباشد باید به سهامداران داده شود. ۲ـ مقام دعوت کننده هیئت مدیره می‌باشد.

ادامه مطلب
نمونه آگهی دعوت تبدیل نوع سهام بی‌نام به بانام در رعایت ماده ۴۴ لایحه اصلاحی قانون تجارت در ثبت شرکتهای سهامی.

بسمه تعالی نمونه آگهی دعوت تبدیل نوع سهام بی‌نام به بانام در رعایت ماده ۴۴ لایحه اصلاحی قانون تجارت باتوجه به تصویب مجمع عمومی فوق العاده مورخ ………... …… در اجرای ماده ۴۴ لایحه اصلاحی قانون تجارت مبنی بر تبدیل کلیه سهام شرکت از بی‌نام به بانام، لذا از کلیه سهامداران شرکت دعوت به عمل می‌آید از تاریخ انتشار این آگهی به مدت ۶ ماه نسبت به تبدیل سهام خود به مرکز شرکت به آدرس: ……………………………………………………………... …………………………………………………… مراجعه نمایند. بدیهی است که پس از انقضاء مدت مذکور کلیه سهام بی‌نام شرکت باطل شده تلقی می‌گردد. تذکرات: ۱- آگهی فوق در سه نوبت به فاصله پنج روز در روزنامه کثیرالانتشار مربوطه و مهلتی که کمتر از شش ماه از تاریخ اولین آگهی نباشد. ۲- مقام دعوت کننده هیأت مدیره می‌باشد.

ادامه مطلب
مدارک لازم جهت کسب اجازه پذیره نویسی شرکت در شرف تاسیس سهام عام از مرجع ثبت شرکت‌ها.

مدارک لازم جهت کسب اجازه پذیره نویسی شرکت در شرف تاسیس سهام عام از مرجع ثبت شرکت‌ها ۱- دو نسخه طرح اظهارنامه شرکت سهامی عام ۲- دو نسخه طرح اساسنامه شرکت سهامی عام ۳- دو نسخه طرح اعلامیه پذیره نویسی ۴- گواهی بانکی مبنی بر واریز حداقل ۳۵% سرمایه تعهد شده توسط موسسین ۵- فتوکپی شناسنامه موسسین

ادامه مطلب
مدارک لازم جهت ثبت شرکتهای خارجی.

جهت ثبت شرکت‌های خارجی، مدارک زیر به اداره کل ثبت شرکت‌ها و مالکیت صنعتی الزامی است: ۱ـ اظهار نامه ثبت ۲ـ یک نسخه مصدق از اساسنامه شرکت ۳ـ یک نسخه مصدق از اختیارنامه عمده شرکت در ایران و در صورتی که شرکت چند نماینده مستقل در ایران داشته باشد، یک نسخه مصدق از اختیارنامه هر یک از آن‌ها ۴ـ داشتن مجوز (قرارداد قانونی) با یکی از وزارتخانه‌ها یا سازمان‌های دولتی اظهارنامه ثبت شرکت‌ها باید به فارسی نوشته شود و حاوی نام کامل شرکت، نوع شرکت از قبیل سهامی ـ تضامنی ـ مختلط و غیره، مرکز اصلی شرکت و آدرس صحیح آن، تابعیت شرکت، مقدار سرمایه شرکت در تاریخ تقاضای ثبت و سایر موارد مندرج در ماده ۶ نظام‌ نامه اجرا قانون ثبت شرکت‌ها مصوب سال ۱۳۱۰ باشد. اساسنامه شرکت و اختیارنامه نماینده عمده آن در ایران و سایر نمایندگان و نیز آخرین بیلان شرکت باید در مرکز اصلی شرکت توسط شخص یا اشخاصی که حق امضا از طرف شرکت دارند تصدیق گردد و امضا آن‌ها نیز به تصدیق مقامات صلاحیت‌دار کشوری که امضا در آنجا واقع شده و یا نماینده سیاسی یا کنسولی ایران در کشور مزبور و یا نماینده سیاسی یا کنسولی دولت متبوع شرکت در ایران برسد.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه هیات مدیره در خصوص تعیین سمت و دارندگان امضاء مجاز در شرکتهای سهامی.

بسمه تعالی نمونه صورتجلسه هیات مدیره در خصوص تعیین سمت و دارندگان امضاء مجاز در شرکتهای سهامی نام شرکت: …………............... ……………… شماره ثبت شرکت: ………………………… سرمایه ثبت شده: ………………….. ……… جلسه هیات مدیره شرکت …………….. ….. ……… سهامی خاص ثبت شده به شماره ………... …. با حضور کلیه / اکثریت اعضاء در تاریخ ……………… ساعت………… در محل قانونی (در صورتی که جلسه در محل دیگری غیر از محل قانونی شرکت تشکیل شده آدرس ان محل نوشته شود) تشکیل و تصمیمات ذیل اتخاذ گردید. الف: ۱ـ خانم/ آقای …………………… به سمت رئیس هیئت مدیریه ۲ـ خانم/ آقای …………………… به سمت نایب رئیس ۳ـ خانم/ آقای ……………………به سمت مدیر عامل ب: کلیه اسناد و اوراق بهادار و تعهدآور شرکت به امضاء مشترک …….. …... …. …… و …......... ………… همراه با مهر شرکت دارای اعتبار می‌باشد. ج: به خانم /آقای …………….. ……… احدی از مدیران یا سهامداران یا وکیل رسمی شرکت وکالت داده می‌شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکت‌ها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق الثبت و امضاء ذیل دفا‌تر ثبت اقدام نماید. محل امضاء اعضای هیات مدیره: ۱ ـ …………………… ۲ ـ …………………… ۳ـ …………………… ۴ ـ …………………… تذکرات: ۱ـ در صورتی که در نظر باشد رئیس هیات مدیره و مدیر عامل یک نفر باشد وفق ماده ۱۲۴ لایحه اصلاحی قانون تجارت باید مراتب در مجمع عمومی عادی یا عادی بطور فوق العاده مطرح به تصویب ۳/۲ اعضای حاضر در مجمع برسد. ۲ـ صورتجلسه در ظرف یکماه از تاریخ تشکیل جلسه تحویل اداره ثبت شرکت‌ها شود. ۳ـ در صورتی که جلسه با حضور اکثریت اعضاء هیئت مدیره تشکیل شده باشد رعایت دعوت وفق مقررات اساسنامه و لایحه اصلاحی قانون تجارت الزامی است.

ادامه مطلب
صورتجلسه مجمع عمومی شرکاء و مؤسسین مؤسسه.

بسمه تعالی صورتجلسه مجمع عمومی شرکاء و مؤسسین مؤسسه در ساعت........................... مورخ................................... اولین جلسه مجمع شرکاء و مؤسسین مؤسسه مذکور با حضور کلیه شرکاء در محل مؤسسه تشکیل و تصمیمات ذیل به اتفاق آراء مورد تصویب قرار گرفت. ۱. اساسنامه مؤسسه مشتمل بر ۲۶ ماده تنظیم و به تصویب کلیه شرکاء مؤسسه رسید. ۲. تقاضانامه مؤسسه به امضاء کلیه شرکاء رسید. ۳. جهت انتخاب اعضاء هیئت مدیره و دارندگان حق امضاء اخذ رأی به عمل آمد و در نتیجه: خانم/آقا............................................................ به سمت............................................................... خانم /آقا............................................................ به سمت............................................................... که بعنوان اعضای هیئت مدیره برای مدت.................... انتخاب شدند. همچنین امضاء کلیه اوراق و اسناد بهادار و تعهدآور مؤسسه از قبیل چک، سفته، برات، قراردادها، عقود اسلامی با امضاء............................ همراه با مهر مؤسسه معتبر می باشد. ۴. هر یک از اعضاء هیئت مدیره با امضاء ذیل این صورتجلسه قبول سمت نمودند. ۶. مبلغ................................................................. ریال سرمایه مؤسسه که از طرف کلیه شرکاء پرداخت گردیده و در تحویل و اختیار......................................................... مؤسسه قرار گرفت و............................................ با امضاء ذیل این صورتجلسه وصول آنرا اعلام می دارد. ۶. به.......................................................... احدی از شرکاء وکالت و اختیار تام و تمام داده شد تا با مراجعه به اداره ثبت شرکتها و پرداخت حق الثبت و آگهی های مربوطه ذیل ثبت دفاتر مربوط به ثبت این مؤسسه را در اداره ثبت شرکت ها امضاء نماید.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه هیآت مدیره در مؤسسه.

بسمه تعالی نمونه صورتجلسه هیآت مدیره در مؤسسه نام مؤسسه:............................................................. شماره ثبت مؤسسه:................................................. سرمایه ثبت شده مؤسسه:.......................................... اعضای هیآت مدیره مؤسسه...................................... ثبت شده به شماره......................... درساعت................. مورخ......................... باحضور اعضاءدرمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. دستور جلسه: اعضای هیات مدیره به................... (احدی از اعضا هیئت مدیره یامدیر عامل یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت دادند که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتهانسبت به صورتجلسه وپرداخت حق الثبت وامضا ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید. امضاءاعضای هیات مدیره: تذکرات: ۱-بعضی از تصمیمات هیآت مدیره از قبیل تعیین دارندگان امضاء مجاز بایستی به ثبت برسد فلذا درقسمت دستورجلسه مراتب اتخاذ تصمیم قیدشود. ۲-صورتجلسه حداکثر ظرف یکماه ازتاریخ تشکیل جلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده درخصوص تغییر محل مؤسسه.

بسمه تعالی نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده درخصوص تغییر محل مؤسسه نام مؤسسه:...................................................... شماره ثبت مؤسسه:......................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:.................................. مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: تغییرمحل قانونی شرکت پس از بحث وبررسی محل قانونی مؤسسه ازتهران................... خیابان.............. کوچه................. پلاک....... کدپستی.................. به تهران.......... خیابان.............. کوچه............. پلاک............ کدپستی.................................. انتقال یافت. به............................ (احدی از شرکاء یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده شد که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتهانسبت به ثبت صورتجلسه وپرداخت حق الثبت وامضا ذیل دفاتر ثبت افدام نماید. امضا کلیه شرکاءحاضر درمجمع: تذکرات: ۱-درصورتیکه مجمع باحضوراکثریت تشکیل شده رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه وارایه مدارک مثبته به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها الزامی است.. ۲-صورتجلسه درچند نسخه تنظیم وبه امضاء کلیه حاضران در مجمع برسد ویک نسخه تحویل اداره ثبت شرکتها شده وبقیه جز مدارک موسسه ضبط گردد. ۳- صورتجلسه حداکثر در ظرف یکماه از تاریخ تشکیل جلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص تغییر نام مؤسسه.

بسمه تعالی نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص تغییر نام مؤسسه نام مؤسسه:...................................................... شماره ثبت مؤسسه:......................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:.................................. مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: اتخاذتصمیم درخصوص تغییرنام مؤسسه پس از بحث وبررسی نام مؤسسه از................................................. به............................... تغییریافت. به.......................... (احدی ازشرکا یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده می شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه وپرداخت حق الثبت وامضا ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید. امضا کلیه شرکاء تذکرات: ۱-چندنام انتخاب وقبل تحویل صورتجلسه به قسمت پذیرش صورتجلسات اداره ثبت شرکتها به قسمت تعیین نام مراجعه و پس از ارایه نام مسول مربوطه یک نام را وفق ضوابط انتخاب ودرحاشیه صورتجلسه درج می نماید وسپس موافقت مسئول اداره در خصوص نام تعیین شده واخذ گردد. ۲-صورتجلسه درچندنسخه تنظیم وذیل تمام صفحات به امضا ءکلیه شرکاء حاضر در مجمع برسد ویک نسخه ازآن تحویل قسمت پذیرش اداره ثبت شرکتها شود. ۳-صورتجلسه حداکثر درظرف یکماه از تاریخ تشکیل جلسه تحویل قسمت پذیرش اداره ثبت شرکتها شود ۴-درصورتی که مجمع با حداکثر شرکاء تشکیل شده باشد رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه و ارائه مدارک مثبه به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها الزامی است.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه مؤسسه و تذکرات لازم.

نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه مؤسسه نام مؤسسه:.............................................................. شماره ثبت مؤسسه:.................................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:............................................ مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: افزایش سرمایه مؤسسه افزایش سرمایه مؤسسه مورد بحث وبررسی فرار گرفت و: ۱-........................... باپرداخت............... ریال به صندوق مؤسسه سهم الشرکه خود را از.......................... ریال به...................... ریال افزایش داد. ۲-......................... باپرداخت............... ریال به صندوق مؤسسه سهم الشرکه خود را از.......................... ریال به...................... ریال افزایش داد. ۳-......................... باپرداخت............... ریال به صندوق مؤسسه سهم الشرکه خود را از.......................... ریال به...................... ریال افزایش داد. درنتیجه سرمایه موسسه از.......................... ریال به................................... ریال افزایش یافت وماده........... اساسنامه بشرح مذکور اصلاح می گردد. مدیر عامل یا هیآت مدیره موسسه اقراربه دریافت وجوه افزایش سرمایه نمود. به........................ (احدی ازشرکاء یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده میشود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه وپرداخت حق الثبت وامضاءذیل دفاترثبت اقدام نماید. امضاء شرکا: تذاکرات: ۱-صورتجلسه در چند نسخه تنظیم وبه امضاء کلیه شرکاء برسد و یک نسخه ازآن تحویل اداره ثبت شرکتهاشده و باقی نسخ جزء مدارک مؤسسه ضبط گردد. ۲-صورتجلسه حداکثر در ظرف مهلت یکماه ازتاریخ تشکیل مؤسسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۳-درصورتی که مجمع اکثریت تشکیل شده رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه وارایه مدارک مثبه به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبته شرکتها الزامی است.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص کاهش سرمایه مؤسسه.

نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص کاهش سرمایه مؤسسه نام مؤسسه:.................................................................... شماره ثبت مؤسسه:..................................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:............................................. مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: کاهش سرمایه مؤسسه الف: درخصوص کاهش سرمایه مؤسسه بحث وبررسی شدو........................................ بادریافت مبلغ......................... ریال از صندوق مؤسسه سهم‌الشرکه خود را به....................... ریال کاهش داد. ....................................................... با دریافت مبلغ....................... ریال از صندوق مؤسسه سهم‌الشرکه خود را به....................... ریال کاهش داد. ب – سرمایه مؤسسه از مبلغ................................... ریال به................................... ریال کاهش یافت و ماده........................... اساسنامه بشرح مذکور اصلاح می‌گردد. ج – به....................................................... (احدی از شرکاء یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده می‌شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق‌الثبت و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید. امضاء کلیه شرکاء و میزان سهم‌الشرکه آنان پس از کاهش سرمایه: ۱ -............................................ دارای مبلغ................................ ریال سهم الشرکه امضاء ۲-............................................ دارای مبلغ................................ ریال سهم الشرکه امضاء ۳-............................................ دارای مبلغ................................ ریال سهم الشرکه امضاء تذکرات: ۱ – صورتجلسه در چند نسخه تنظیم و به امضاء کلیه شرکاء برسد و یک نسخه از آن تحویل اداره ثبت شرکتها شده و باقی نسخ جزء مدارک مؤسسه ضبط گردد. ۲ – در صورتی که جلسه با اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه و ارائه اسناد مثبه به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها الزامی است. ۳ – صورتجلسه حداکثر در ظرف مهلت یکماه از تاریخ تشکیل جلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص کاهش سرمایه و خروج شریک در مؤسسه.

بسمه تعالی نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص کاهش سرمایه و خروج شریک در مؤسسه نام مؤسسه:.................................................................... شماره ثبت مؤسسه:..................................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:............................................. مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: کاهش سرمایه مؤسسه و خروج شریک از مؤسسه الف: ۱ -........................................ بادریافت مبلغ......................... ریال سهم‌الشرکه خود از صندوق مؤسسه از مؤسسه خارج و دیگر هیچگونه حق و سمتی در مؤسسه ندارد. ۲-........................................ بادریافت مبلغ......................... ریال سهم‌الشرکه خود از صندوق مؤسسه از مؤسسه خارج و دیگر هیچگونه حق و سمتی در مؤسسه ندارد. ب – سرمایه مؤسسه از مبلغ............................................ ریال به............................................ ریال کاهش یافت در نتیجه ماده.............................. اساسنامه بشرح مذکور اصلاح می‌گردد. ج به............................................ (احدی از شرکاء یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده می‌شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق‌الثبت و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید. امضاء شرکاء تذکرات: ۱ – صورتجلسه در چند نسخه تنظیم و به امضاء کلیه شرکاء برسد و یک نسخه از آن تحویل اداره ثبت شرکتها شده و باقی نسخ جزء مدارک مؤسسه ضبط گردد. ۲ – در صورتی که مجمع با اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه و ارائه اسناد مثبه به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها الزامی است. ۳ – صورتجلسه حداکثر در ظرف مهلت یکماه از تاریخ تشکیل جلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۴ – شریکی که از مؤسسه با اخذ سهم‌الشرکه خود خارج می‌شود لازم است که شخصآ یا وکیل رسمی وی با در دست داشتن شناسنامه یا وکالت‌نامه رسمی جهت امضاء ذیل دفاتر ثبت به اداره ثبت شرکتها مراجعه نماید.

ادامه مطلب
ثبت شرکت.

هر شخصی با توجه به نوع کاری که می خواهد در شرکت خودش انجام دهد و اهدافی که برای تأسیس شرکت دارد (کوتاه مدت و بلند مدت) می بایست حتما به اصول و قوانین مربوطه اشراف داشته باشد.  انتخاب کردن این نوع شرکت ها فقط بستگی به نوع کار افراد، اهداف، نوع آینده نگری و تعداد نفرات شرکت دارد. از انواع دیگر شرکت می توان از شرکت تعاونی، سهامی عام، سهامی خاص، شرکت تضامنی، شرکت مختلط، شرکت سرمایه، موسسات و غیره نام برد.  شرکت سهامی خاص و مسئولیت محدود از متداول ترین و پرطرفدارترین انواع ثبت شرکت در کشورمان هستند ب

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص نقل و انتقال سهم‌الشرکه در مؤسسه.

نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص نقل و انتقال سهم‌الشرکه در مؤسسه نام مؤسسه:.................................................................... شماره ثبت مؤسسه:..................................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:............................................. مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: نقل و انتقال سهم‌الشرکه ۱-....................................... که دارای.................................. ریال سهم‌الشرکه می‌باشد مجمع موافقت نمود که مبلغ سهم‌الشرکه مذکور به....................................... فرزند............................. متولد.............. شماره شناسنامه........................... به آدرس تهران...................................... خیابان..................... کوچه.................... پلاک................... کدپستی...................................... واگذار و از مؤسسه خارج و دیگر دارای هیچگونه حق و سمتی در مؤسسه نمی‌باشد. (و یا) مجمع موافقت نمود ......................... مبلغ...................... ریال از سهم‌الشرکه خود را به................................ فرزند........................ متولد....................... شماره شناسنامه..................... به آدرس تهران............ خیابان..................... کوچه.................... پلاک................... کدپستی...................................... واگذار و سهم‌الشرکه خود از................................ ریال به.................. ریال کاهش داد. به.......................................... (احدی از شرکاء یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده می‌شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق‌الثبت و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید. امضاء شرکاء و خریدار و فروشنده سهم‌الشرکه: تذکرات: ۱ – صورتجلسه در چند نسخه تنظیم و به امضاء کلیه شرکاء برسد و یک نسخه از آن تحویل اداره ثبت شرکتها شده و باقی نسخ جزء مدارک مؤسسه ضبط گردد. ۲ – در صورتی که مجمع با اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه و ارائه اسناد مثبه به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها الزامی است. ۳ – صورتجلسه حداکثر در ظرف مهلت یکماه از تاریخ تشکیل جلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۴ – لازم است خریدار و فروشنده به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه و نسبت به تنظیم سند انتقال سهم‌الشرکه اقدام واصل یا تصویر برابر اصل سند به ضمیمه صورتجلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۵ – فتوکپی شناسنامه شرکاء جدید به ضمیمه صورتجلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص تغییر موضوع مؤسسه.

نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص تغییر موضوع مؤسسه نام مؤسسه:.................................................................... شماره ثبت مؤسسه:..................................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:............................................. مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: اتخاذ تصمیم در خصوص (تغیر موضوع مؤسسه یا الحاق مواردی به موضوع مؤسسه) موضوع مؤسسه مورد بررسی واقع شد و بشرح زیر تغییر پیدا نمود ................................................................................... ................................................................................... ................................................................................... ................................................................................... در نتیجه ماده............................... اساسنامه مؤسسه بشرح فوق اصلاح می‌گردد. به.......................................... (احدی از شرکاء یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده می‌شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق‌الثبت و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید. امضاء شرکاء تذکرات: ۱ – در صورتی که ثبت موضوع مؤسسه محتاج به اخذ مجوز از مراجع خاصی باشد می‌توانید رأسآ نسبت به اخذ مجوز اقدام و به ضمیمه صورتجلسه تحویل اداره ثبت شرکتها نمائید و همچنین در صورت عدم اخذ مجوز، اداره ثبت شرکتها رأسآ نسبت به استعلام از مراجع ذیصلاح می‌نماید و پس از دریافت استعلام آن را به مرجع مربوطه تحویل و پس از دریافت پاسخ استعلام آن را تحویل اداره ثبت شرکتها نمائید. ۲ – در صورتی که مجمع با اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه و ارائه اسناد مثبه به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها الزامی است. ۳ – صورتجلسه حداکثر در ظرف مهلت یکماه از تاریخ تشکیل جلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۴ – فتوکپی شناسنامه شرکاء جدید به ضمیمه صورتجلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۵ – صورتجلسه در چند نسخه تنظیم و به امضاء کلیه شرکاء برسد و یک نسخه از آن تحویل اداره ثبت شرکتها شده و باقی نسخ جزء مدارک مؤسسه ضبط گردد.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص تغییر یا اصلاح بعضی از موارد اساسنامه مؤسسه.

نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص تغییر یا اصلاح بعضی از موارد اساسنامه مؤسسه نام مؤسسه:.................................................................... شماره ثبت موسسه:..................................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:............................................. مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: اصلاح یا (تغییر) ماده........................ اساسنامه با توجه به ماده........................... اساسنامه و اشکالات بوجود آمده ماده مذکور بشرح ذیل تغییر یا اصلاح می‌شود .............................................................................. .............................................................................. به.......................................... (احدی از شرکاء یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده می‌شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق‌الثبت و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید. امضاء شرکاء: تذکرات: ۱ – صورتجلسه درچند نسخه تنظیم و به امضاء کلیه شرکاء برسد و یک نسخه از آن تحویل اداره ثبت شرکتها شده و باقی نسخ جزء مدارک مؤسسه ضبط گردد. ۲ – در صورتی که مجمع با اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه و ارائه اسناد مثته به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها الزامی است. ۳ – صورتجلسه حداکثر در ظرف مهلت یکماه از تاریخ تشکیل جلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۴ – ماده اساسنامه که تغییر یا اصلاح می‌شود متن ماده بطور کامل در صورتجلسه نوشته شود. ۵ – در صورتی ک در نظر باشد کل اساسنامه تغییر پیدا نماید دو جلد اساسنامه جدید تهیه و ذیل کلیه صفحات به امضاء کلیه شرکاء برسد و به ضمیمه صورتجلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود و پس از ثبت یک جلد از ان که ممهور به مهر اداره ثبت شرکتها شده تحویل گرفته شود.

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص تأسیس شعبه مؤسسه.

نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص تأسیس شعبه مؤسسه نام مؤسسه:.................................................................... شماره ثبت مؤسسه:..................................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:............................................. مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: تأسیس شعبه در شهرستان................................. موضوع: تاسیس شعبه درشهرستان........... مورد بحث و بررسی واقع و به لحاظ ضرورت امر مورد تصویب واقع شد. ................................ فرزند........................ متولد....................... شماره شناسنامه.......................... بعنوان مدیر شعبه تعیین و آدرس شعبه عبارتست از....................... خیابان................ کوچه.................... پلاک................... کدپستی...................................... به.......................................... (احدی از شرکاء یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده می‌شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق‌الثبت و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید. امضاء کلیه شرکاء: تذکرات: ۱ – یک نسخه از مدارک شرکت (اساسنامه – تقاضانامه - صورتجلسه مجمع در خصوص تأسیس شعبه – فتوکپی شناسنامه مدیر شعبه) به ضمیمه صورتجلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود تا پس از ثبت صورتجلسه مدارک به شهرستان مربوطه برای ثبت شعبه ارسال گردد. ۲ – پس از گذشت مدت زمانی مناسب به اداره ثبت شهرستان مربوطه جهت انجام تشریفات ثبت شعبه مراجعه شود. ۳ - صورتجلسه در چند نسخه تنظیم و به امضاء کلیه شرکاء برسد و یک نسخه تحویل اداره ثبت شرکتها شده و مابقی نسخ جزء مدارک مؤسسه ضبط گردد. ۴ – صورتجلسه حداکثر ظرف مدت یکماه از تاریخ تشکیل جلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۵ – در صورتی که مجمع با حضور اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه و ارائه مدارک مثبه به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها الزامی است.

ادامه مطلب
ثبت شرکت.

سامانه تخصصی ثبت سعادت با بهره گیری از کارشناسان متخصص و مجرب در زمینه ثبت شرکت، ثبت تغییرات و تصمیمات شرکت، نقل و انتقال سهام، انحلال، ثبت نام و برند تجاری، افزایش و کاهش سرمایه و کلیه امور مربوط به شرکت ها را در زمینه ثبت، آمادگی کامل خود را برای خدمت رسانی به هم میهنان گرامی خود با افتخار اعلام مینماید

ادامه مطلب
نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص انحلال مؤسسه.

بسمه تعالی نمونه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص انحلال مؤسسه نام مؤسسه:.................................................................... شماره ثبت مؤسسه:..................................................... سرمایه ثبت شده مؤسسه:............................................. مجمع عمومی فوق العاده مؤسسه.......................... ثبت شده به شماره........................... مورخ................ باحضور شرکاء درمحل قانونی مؤسسه تشکیل شد. ۱-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۲-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه ۳-....................................................... دارای مبلغ............................................... ریال سهم الشرکه دستور جلسه: اتخاذ تصمیم در خصوص انحلال مؤسسه ۱ – انحلال مؤسسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت والنهایه مؤسسه بعلت........................................ منحل اعلام می‌گردد و................................ به سمت مدیر تصفیه مؤسسه انتخاب گردید. ۲ – آدرس مدیر تصفیه و محل تصفیه تهران.................. خیابان............................. کوچه............... پلاک....................... کدپستی........................................... تعیین گردید. ۳ – مدیر تصفیه با امضاء ذیل صورتجلسه قبولی خود را اعلام و همچنین اقرار به دریافت دفاتر و اسناد و مدارک و اموال مؤسسه نمود. به.......................................... (احدی از شرکاء یا مدیران یا وکیل رسمی مؤسسه) وکالت داده می‌شود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق‌الثبت و امضاء ذیل دفاتر ثبت اقدام نماید. امضاء کلیه شرکاء: تذکرات: ۱ – فتوکپی شناسنامه مدیر تصفیه در صورتی که خارج از شرکاء انتخاب شده باشد به ضمیر صورتجلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۲ – صورتجلسه انحلال حداکثر در ظرف یک ماه از تاریخ تشکیل صورتجلسه تحویل اداره ثبت شرکتها شود. ۳ – در صورتی که جلسه با حضور اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد رعایت تشریفات دعوت وفق اساسنامه و ارائه مدارک مثبه به ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها الزامی است. ۴ – صورتجلسه در چند نسخه تنظیم و به امضاء کلیه شرکاء حاضر در مجمع برسد و یک نسخه از آن تحویل اداره ثبت شرکتها شده و فسخ دیگر جزء مدارک شرکت ضبط گردد.

ادامه مطلب
اخذ کد اقتصادی.

هر شرکت نیاز به یک کد اقتصادی دارد. این کد برای مشخص شدن عملکرد یک شرکت (خرید - فروش - خدمات) در قراردادها و فاکتورها ارائه می شود. اخذ این کد برای شرکتها اجباری می باشد.

ادامه مطلب
قبل از ثبت شرکت چه بدانیم.

قبل از اقدام به ثبت شرکت باید به این نکات توجه نمود

الف: مطابق قانون شراکت وقتی معنی پیدا می کند که ثبت شود.

ب: یک شراکت وقتی ثبت میشود که حداقل پای 2 نفر شریک و مبلغ 1000000 ریال در میان باشد.

ج: شرکاء میتوانند فامیل یا برادر یا رفیق و یا ... باشند و لزومی برای اینکه شامل قوانین و مشخصات خاصی باشند نیست.

حال بهتر است بدانیم:

خیلی ها در هنگام ثبت به بعضی از مسائل مانند میزان سهام, نوع سمتها , حق امضاء و ... بی توجهی می نمایند.

شرکت در ابتدا شاید ضعیف به نظر برسد و یا اینکه آینده ای مبهم داشته باشد ولی همیشه باید بدانیم که ممکن است همین شرکت ضعیف در آینده ای بسیار نزدیک قوی شود و سود سرشاری به سویش روانه شود پس همیشه نسبت به آن آینده باید تصمیم گرفت.

در هنگام ثبت 1 سهم شاید ناچیز به حساب آید ولی در آینده نزدیک همان یک سهم ممکن است ارزشی بسیار در میزان سود شرکاء و یا در تصمیم گیریها ی شرکت خواهد داشت پس باید بدون هیچ تعارف و روی دربایستی با شریک خود فرقی ندارد , همسر یا برادر و یا هرکس دیگری که باشد همه ی سنگهایمان را وا کنیم تا بعدا به مشکلی برخورد نکنیم.

باید بدانیم هیچ یک از شرکاء نمی توانند بدون رضایت شریک دیگر سهام وی را گرفته و یا کم و یا زیاد نماید حتی اگر نسبت سهام 99% به 1% باشد.

هرگونه تغییر و تحول در شرکت باید با رضایت کامل همه ی شرکاء و یا اکثریت عدد و کمی سهامداران شرکت صورت گیرد پس لذا سعی کنیم در هنگام ثبت و یا تشکیل شرکت حتما در انتخاب شرکاء کمال دقت را نماییم.

بهتر است از ابتدا یعنی زمانی که تصمیم میگیریم شرکتی را ثبت و راه اندازی نماییم حتما از مشاورین متخصص این رشته بهره گیریم تا با مشاورت با آنها درگیر مسائلی از قبیل موارد یاد شده و یا مالیات و یا دعاوی حقوقی آتی و ... نگردیم

ادامه مطلب
مدارک لازم جهت کسب اجازه پذیره نویسی شرکت در شرف تاسیس سهام عام از مرجع ثبت شرکتها.

مدارک لازم جهت کسب اجازه پذیره نویسی شرکت در شرف تاسیس سهام عام از مرجع ثبت شرکتها :

  • دو نسخه طرح اظهارنامه شرکت سهامی عام
  • دو نسخه طرح اساسنامه شرکت سهامی عام
  • دو نسخه طرح اعلامیه پذیره نویسی
  • گواهی بانکی مبنی بر واریز حداقل ٣۵% سرمایه تعهد شده توسط موسسین
  • فتوکپی شناسنامه موسسین

ادامه مطلب
قانون ثبت نشان جغرافیایی.

نشانه‌ جغرافيائي‌ نشانه‌اي‌ است‌ كه‌ مبدأ كالائي‌ را به‌ قلمرو، منطقه‌ يا ناحيه‌اي‌ از كشور منتسب‌ مي‌سازد، مشروط‌ بر اين‌ كه‌ كيفيت‌ و مرغوبيت‌، شهرت‌ يا ساير خصوصيات‌ كالا اساساً ...

ادامه مطلب
طبقه بندی کلیه شرکتها.

طبقه بندي كليه شركت‌ها:

شركت‌های مدنی

شركت‌های تجاری

 شرکت مدنی:

حقوق مدنی، شرکت دو معنای عام و خاص دارد . معنای عام، شرکت عبارت از عقدی است که طرفین آن ، سرمایه یا کار خود را برای رسیدن سودی خاص جمع می کنند. ابنجا ، علاوه بر عقد شرکت، که موضوع مواد 571 به بعد قانون مدنی است، عقد مضاربه، عقد مزارعه و عقد مساقات هم از مصادیق شرکت حساب می آیند . معنای خاص، شرکت یکی از عقود معینی است همراه با اشاعه در حق مالکیت ایجاد می شود. معمولاً هرگاه صحبت از حقوق مدنی شرکت می شود، مقصود همین نوع اخیر است.

موجب ماده 571 قانون مدنی: « شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد با شیء واحد و نحو اشاعه». این شرکت ممکن است اختیاری یا قهری باشد(ماده 572 ق.م). شرکت قهری بر توافق شرکا استوار نیست، بلکه نتیجۀ اجتماع حقوق مالکان، سبب امتزاج یا ارث تحقق می یابد(ماده 574 ق.م) برعکس، شرکت اختیاری حاصل ارادۀ طرفین است؛ زیرا « یا در نتیجه عقدی از عقود حاصل می شود یا نتیجۀ عمل شرکاء، از قبیل مزج اختیاری یا قبول مالی مشاعاً که ازای عمل چند نفر و نحو اینها» (ماده 573 ق.م).

از ملاحظه ماده 571 قانون مدنی استنباط می شود شرکت، حالتی است ، آن چند نفر مشاعا ، مالک مال واحدی هستند؛ یعنی هر یک برای جزء جزء مال دارای حق مالکیت اند. اینجا اسباب مالکیت مشاع اشاره نشده است و ممکن است یا ناشی از ارادۀ شرکا باشد یا قهری تحقق پیدا کند.

آنچه قانون مدنی جلب توجه می کند این است که امکان دارد مالکیت مشاع ناشی از هر عقدی که چنین حالتی را ایجاد می کند، و منحصرا" عقدی با نام و عنوان شرکت نیست؛ یعنی عقدی که طرفین توافق کنند حقوق مالکیت اختصاصی خود را مخروج و مالکیت مشترکی ایجاد کنند. همان طور که ماده 573 قانون مدنی گفته، شرکت اختیاری ممکن است نتیجه عقدی از عقود ایجاد شود؛ مانند اینکه مالکی نیمی از مال خود را بفروشد، یا صلح یا هبه کند. این گونه مثال ها، سبب مالکیت مشترک(شرکت) برای حقیقت عقدی است که عنوان بیع یا صلح یا هبه دارد، نه عقدی برای نام شرکت.

گفته فقه و حقوق مدنی ایران، درباره وجود عقدی مستقل برای نام «شرکت» تردیدهایی وجود داشته است معدودی از مؤلفان منکر موجود این عقد هستند. عقیده اینان، شرکت نتیجه امتزاج و اشاعه مالکیت است و این نتیجه ممکن است یا بر اثر یکی از عقود معین(که شرکت در شامل نمی شوند) حاصل شود یا قهری، برعکس، جمعی دیگر برای عقد شرکت اصالت قائل شده اند. این گروه عقد شرکت را ایجاد اشاعه مؤثر دانسته و آن را کنار بیع، صلح و معاوضه، برای زمرۀ عقود معین شمرده اند. ظاهراً قانون مدنی نیز همین نظر را اتخاذ کرده است؛ چه شرکت را ذیل مبحث مربوط عقود معین آورده باشد.

حال حاضر، عقیده غالب این است : اجتماع مالکیت اشخاص متعدد برای شی ء واحد می تواند موجب عقدی صورت گیرد که عقد شرکت نام دارد. این عقد را چنین تعریف کرده اند: «عقدی است که حاصل آن دو یا چند شخص، برای تصرف مشترک و تقسیم سود و زیان و گاه برای مقصود دیگری حقوق خود را اشتراک می گذارند تا جای آن مالک سهمی مشاع از این مجموعه شوند». این تعریف، عقد شرکت از اشاعۀ ساده جدا می شود و شرکت خاص ایجاد آن هدفی خاص را دنبال می کنند و می توانند یا برای تقسیم سود مادی باشد یا جنبه اخلاقی و اجتماعی داشته باشد؛ مانند کمک درماندگان و تشویق دانشمندان و محققان.

باید پرسید آیا این تعریف را می توان برای شرکت به مفهوم قانون تجارت تسریع داد یا خیر. پاسخ، البته منفی است؛ اما نفی تعریف مزبور جنبه مطلق ندارد؛ چه همان طور که خواهیم دید، بعضی از عناصر تعریف مزبوربرای تعریف شرکت جاری نیز دیده میشود. آنچه باید گفت این است:

 اولاً مفهوم تجاری شرکت ، چیزی جز بردن سود و تقسیم آن میان شرکا خود نیست. بنابراین، اینجا تشکیلاتی برای هدف های اخلاقی و اجتماعی و امثال اینها تأسیس و به اصطلاح «انجمن» نامیده می شوند، شرکت تجاری به حساب نمی آیند؛

ثانیاً در شرکت مدنی، ارتباط شخصیتی شرکا مال مشاع محو نمی شوند؛ بدین صورت شرکت تجاری شخصیت جمعی شرکا که از آن به «شخصیت حقوقی تعبیر می شود مالک مال می گردد. ابنجا شرکت مدنی فرض بر این تعبیر می شود مال مال می گردد.شرکت مدنی را فرض بر این است که امول شرکا مال خودشان است و سود و زیان ناشی از اداره شرکت به خود ایشان برمی گردد؛ حال آنکه، همان طور که خواهیم دید؛ شرکت تجاری دارای شخصیت حقوقی است و مال مشاع که توسط شرکا وسط گذاشته می شود، متعلق شرکت، یعنی شخص حقوقی است. اما چگونه می توان شرکت تجاری را از شرکت مدنی باز شناخت؟ این سؤال با تعریف شرکت تجاری (در مبحث دوم) پاسخ میدهیم.

شرکت تجاری:

همان طور که گفتیم قانون تجارت ایران، تعریفی از شرکت تجاری ارائه نکرده و ماده 20 که فصل اول از باب سوم قانون تجارت با آن آغاز می شود، فقط شمارش اقسام مختلف شرکت تجاری را گفته.

علت سکوت قانون گذار ایران این است که قانون تجارت فرانسه که الگوی قانون تجارت ما بوده است نیز شرکت تجاری تعریف نشده است؛ اما سکوت قانون تجارت فرانسه توجیه شدنی است؛ زیرا قانون مدنی این کشور در ماده 1382 شرکت را تعریف کرده است و قانون گذار فرانسه ضرورتی برای تکرار آن از قانون تجارت ندیده است؛ در حالی که تقلید صرف قانون گذار ایران از قانون تجارت فرانسه خلثی قانونی ایجاد کرده است؛ چرا که آنچه قانون مدنی ما شرکت را تعریف کرده با خقیقت شرکت و حقوق تجارت متفاوت است. اینجا شرکت ما ریشه در حقوق اروپایی دارد، حقوق مدنی،شرکت را با اولویت اول متکی بر موازین فقهی است.

تعریف شرکت تجاری، استادان متقدم حقوق تجارت پاسخ های متفاوتی داده اند. نظر و عقیدۀ دکتر ستوده تهرانی: «شرکت تجارتی عبارت است از سازمانی که بین دو یا چند نفر تشکیل می شود و هر یک سهمی به صورت نقد یا جنس یا کار خود می گذارند تا مبادرت به عملیات تجارتی نموده و منافع و زیان های حاصله را بین خود تقسیم کنند».این تعریف دو نقص عمده دارد که هر دو از مجموع مقررات قانون تجارت و لایحه قانونی 1347 شرکت های سهامی استنباط می شود. اولین نقص این است که در آن به شرکت نه به عنوان یک قرارداد بلکه به عنوان یک مؤسسه و سازمان (یک شخص حقوقی) نگریسته می شود؛ حال که شرکت ، پیش از هرچیز، یک قرارداد است. نقص دیگر این است که شرکت را تنها مؤسسه یا سازمانی تلقی می کند که فعالیت عملیات تجارتی می کند، ولی می دانیم گاه شرکت، صرف اینکه در قالب شرکت هایی ایجاد شده که ماده 20 قانون تجارت ذکر کرده ، شرکت تجارتی تلقی می شود، حتی اگر عمل غیر تجارتی انجام دهد. ماده 2 لایحه قانونی 1347 برای مورد شرکت سهامی مقرر کرده است: «شرکت سهامی شرکت بازرگانی محسوب می شود ولو اینکه موضوع عملیات آن امور بازرگانی نباشد». البته چون تعریف دکتر ستوده تهرانی پیش از تصویب لایحۀ اخیر ارائه شده است، اشکال دوم فقط برای خود تعریف است و نباید بر عدم آگاهی ایشان حمل شود.

ادامه مطلب

کلیه حقوق کپی رایت © 2024 برای ثبت شرکت راستین محفوظ است